מה אתם יודעים על ה-1 במאי?

השבוע ציינו במקומות רבים בעולם את ה-1 במאי ואפילו בתל-אביב נערכה תהלוכה לציון מה שנודע פעם כ'חג-הפועלים'.
סביר להניח שלמרבית הדור הצעיר, אין מושג ירוק במה מדובר ונוכח שקיעתו של האירוע, מאז שנות ה-90 בארץ, גם רבים מהמבוגרים כבר שכחו את תולדותיו של ה-1 במאי.
האירוע הזה נחשב כ'יום הפועלים הבינלאומי' ומבטא סולידריות בין ארגוני העובדים בעולם כולו ומאבק על תנאי עבודה, עד שלימים היה גם לאחד מסמליו הבולטים של הסוציאליזם.
עד כמה שישמע הדבר אולי מפתיע, הפציע ה-1 במאי דווקא בקנדה, במאבק של העובדים להגביל ל-8 שעות את יום-העבודה.
ב-15 באפריל 1872 נערכה בעיר טורונטו הפגנה המונית לשחרור עובדים ממעצר, לאחר שדרשו יום-עבודה של 9 שעות וכך הונחו היסודות להפגנות הפועלים.
ב-4 במאי 1886 נערכה בשיקגו ארה"ב שביתה כללית מלווה בהפגנות-ענק של פועלים, להשגת זכויות-עובדים ושעות-עבודה. בעימות עם המשטרה נהרגו באותה הפגנה 60 מפגינים ו-7 שוטרים ומאז אומץ הדגל-האדום כסמל לזכר 'דם הפועלים שנשפך'.
לימים אמצו משטרים טוטליטריים את ה-1 במאי לצורכי תעמולה וחג-הפועלים זוהה בעיקר עם המדינות הקומוניסטיות.
ה-1 במאי צוין לראשונה בישראל בשנת 1906 בתהלוכות פועלים ברחבי-הארץ גם תנועת 'הנוער העובד והלומד' התמידה לקחת חלק באירועים הללו.

לאחר התפרקות המשטרים הקומוניסטים באירופה, דעך זוהרו של ה-1 במאי ובישראל הפך מאז שנות ה-90 ל'יום בחירה' המאפשר לעובדים יום חופשה שלא על חשבונם.
הנה כי כן, ה-1 במאי, סמל למה שייצג פעם סולידריות בינלאומית של עובדים בכל העולם ולא נותר ממנו אלא מאבק לזכות ליצירת וועד-עובדים במקומות העבודה...חבל!
בתצלומים: 'הנוער העובד והלומד' בתהלוכת ה-1 במאי בשנות ה-50 וה-1 במאי בתל-אביב המנדטורית בשנת 1947