לכבוד פורים: ספר הבדיחה והחידוד

מערכת 'זכרונים-כרמים' מבקשת לנצל את חג-הפורים כדי להאיר מזווית היסטורית, על אחד הכתבים המצחיקים והמשעשעים שנכתבו ואשר כל מי שזכה לקרוא בו, לא נותר אדיש...
מדובר ב'ספר הבדיחה והחידוד' שכתב אלתר דוריאנוב ומי שממש רוצה קצת הומור יהודי במיטבו, ימצא עותק בספרייה הציבורית במושבה.
אלתר דוריאנוב (1870-1938) אושפז בשנת 1909 בבית-מרפא בדרזדן גרמניה. הוא לא סבל מכאב פיזי אלא משעמום וקיבל לידיו ספר בדיחות באידיש וכאשר שב לאיתנו, החליט על פרויקט של איסוף בדיחות יהודיות מרחבי התפוצות. מאז נהג דוריאנוב להסתובב בכל מקום, כשהוא חמוש בפנקס, בו רשם ותיעד כל בדיחה יהודית ששמע וגם פרסם בעיתונים השונים בקשה לקבל מהקוראים בדיחות מקוריות.
בשנת 1922 פורסמה המהדורה הראשונה של 'ספר הבדיחה והחידוד' בפרנקפורט ואחר-כך גם בתל-אביב בשנים 1935-1938.
מדובר ביותר מאשר אוסף בדיחות יהודיות, אלא גם בסיפורי-עם ובדיחות שנותרו משום מה מחוץ לקנון היהודי. אלתר דוריאנוב ראה בהם צוהר מיוחד להכרה אמתית של היהדות, על חיי היום-יום שלה וללא ''פילטרים'. הספר מכיל דמויות של גיבורים פגומים, קטנוניים, מגוחכים ולא תמיד מוסריים.
תרגום הספר מאידיש לעברית, הצליח באופן מפתיע, לשמור על האווירה המיוחדת של ההומור היהודי ועל הציניות המלווה אותו לאורך השנים.
אגב, טיוטה של הספר נמצאת ב'ארכיון הציוני המרכזי' וכאמור נמצא עותק בספרייה של זיכרון-יעקב.
מומלץ לאוהבי הומור יהודי, בעיקר בפורים.
בתצלום שמתפרסם ב'ארכיון הציוני המרכזי': קבוצת סופרים יהודים מרוסיה, בבית-עולים של ההסתדרות הציונית בקושטא, בדרכם לארץ-ישראל, בשנת 1920 כשאלתר דוריאנוב מימין.