top of page
חיפוש
עקבו אחרינו
  • Facebook Basic Black

למה אין 'פרופיל-100'?


כל מי ששירת בצה"ל מכיר את הסיפור בדבר קביעת ה'פרופיל' שלו, על-פיו נקבעת כשירותו להיות חייל-קרבי או אחר ומאחורי התהליך הזה, מצויה אגדה לפיה אין גברים יכולים לקבל 'פרופיל-100' בגלל ברית-המילה שעברו!.

אלא שמתברר כי אין לאגדה הזאת שום אחיזה במציאות, כפי שמבהיר זאת פרופסור ארנון אפק, ראש ענף-מיון לשעבר בצה"ל : " לא מדובר כלל בברית-המילה של גברים יהודים, אלא הייתה בזמנו החלטה שה'פרופיל' הגבוה ביותר יהא דו-ספרתי וזאת על-מנת לחסוך עמודה בדפי-הרישום".

לדברי פרופסור אפק " רק מי שהגה בשנות ה-50 את הרעיון הזה, יכול להסביר מדוע נקבע דווקא המספר 97 כ'פרופיל' הגבוה ביותר ולא 99 או 98".

בתחילת תהליך הגיוס, בוצע המיון על בסיס בדיקות רפואיות, שקבעו אם המתגייס כשיר לשרת או לא ובשנת 1947 התבססה שיטת המיון על ארבעה כרטיסים צבעוניים: כרטיס-אדום קבע כי המתגייס כשיר לשירות צבאי מלא, כרטיס-ירוק, לשירות חלקי, כרטיס-אפור לשירות ציבורי וכרטיס-לבן, העיד כי המתגייס פטור ולא כשיר לשרת.

בשנת 1948 עברה השיטה לאותיות: האות-א' העידה כי מדובר בכשיר, האות-ב' במי שכשיר אך לא קרבי, האות-ג קבעה כי מדובר במי שיכול לשרת רק בכוחות-עזר ואילו האות-ד', כמו בצבא הבריטי במלחמת-העולם השנייה, קבעה כי המתגייס פטור משירות צבאי.

מאז שנת 1956 הונהגה השיטה המקובלת עד היום וה'פרופיל' נקבע מ-21 ועד-97, כפי שפורסם הדבר לראשונה בשנת 1961 ובכל מקרה, בלי שום קשר לברית-המילה...

#זכרונים #תדמית #זכרוןיעקב

bottom of page