top of page
חיפוש
עקבו אחרינו
  • Facebook Basic Black

מה לעשות בעת רעידת-אדמה?


ביומיים האחרונים פקדו את הסביבה הקרובה לנו, שלוש רעידות-אדמה: האחת באזור ים-סוף ואשר הורגשה היטב באילת, בעצמה של 4.8 בסולם-ריכטר, האחרת בלבנון בעצמה של 3.2 והשלישית בסוריה, בעצמה של 4.4 בסולם-ריכטר. מאחר שלא מדובר עדיין ברעשים 'משמעותיים', הגבוהים יותר בסולם-ריכטר, הייתה ההתייחסות התקשורתית לרעשי-האדמה הללו מזערית, אבל כל מי שעיניו בראשו, מוזמן לגשת לנושא הזה ביתר הקפדה.

ססמולוגים ומומחים העוסקים ברעידות-אדמה, מסכימים בדרך-כלל, כי הרעשים ה'משמעותיים' מתרחשים כאן במחזוריות של אחת ל-80 שנה ומצביעים על שנת 1927, בה התרחשה בארץ רעידת-אדמה האחרונה, בעצמה של 6.5 בסולם-ריכטר. התוצאה הייתה קשה מאוד, כאשר נהרגו אז 500 אנשים ונפצעו יותר מ-700 בני-אדם. בהתחשב בעובדה לפיה, לא נמצאו בישראל בנינים רבי-קומות והמבנה האורבני של ארץ-ישראל, היה בעיקרו כפרי ושטוח, נקל לשער מה היו מימדי האסון, אילו התחוללה כיום רעידת-אדמה, לפחות בעצמה של שנת 1927.

קיימת גם הסכמה גורפת לפיה, מדינת-ישראל אינה מוכנה ולא ערוכה לקדם פני הרעה הזאת. יש בארץ אלפי מבנים מסוכנים, רובם ככולם הוקמו בשנות ה-60-70 של המאה הקודמת ואלה אינם עומדים בתקנים בינלאומיים מחייבים ועל כן צפויים להינזק ברעידות אדמה בינוניות וחזקות.

בשנת 2005 אישרה אומנם הממשלה את 'התכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות-אדמה' אבל קשה להצביע על כך שבמהלך 15 השנים שחלפו מאז, בוצעה בתחום זה פעולה משמעותית ורבת היקף.

עכשיו צריך להשלים עם המציאות הזאת ובמקביל לנסות להתכונן ולהיערך ככל האפשר למצב בו תתחולל חלילה רעידת-אדמה בישראל.

'פיקוד העורף' כבר משדר שוב ובתדירות גבוהה, אזהרות והנחיות, למצב הקשה שעלול לפקוד את המדינה וכדאי מאוד להתייחס להנחיות הללו במלוא הרצינות כי הן עשויות להציל חיים.

קודם כל צריך לדעת אם אכן מתחוללת רעידת-אדמה והסימנים לכך ברורים למדי: כאשר הרצפה רועדת מתחת לרגליים, חלונות זזים ומשקשקים בתוך מסילותיהם, חפצים ורהיטים זזים, מנורות מתנדנדות בתקרה וקיימת תחושה כללית של חוסר יציבות ורעד.

השניות הראשונות ברעידת-האדמה קריטיות ומומלץ לשמור בהן על קור-רוח, עד כמה שאפשר. ההנחיה המרכזית של 'פיקוד העורף' היא לצאת במהירות האפשרית לשטח-פתוח ואם אפשר, מוטב לנתק מיד את מתגי החשמל והגז בבית.

אם אין אפשרות לצאת החוצה, מומלץ להיכנס לתוך הממ"ד, אבל להשאיר את הדלת פתוחה ואם אין ממ"ד, מומלץ להיכנס לחדר-המדרגות ומשם, להשתדל לצאת החוצה.

אם גם אפשרויות אלה לא מעשיות, מומלץ להסתתר מתחת לרהיט כבד, אבל לא מתחת למשקוף וכמובן לא בתוך מקלט תת-קרקעי.

מי שכבר הצליח לצאת לשטח-פתוח, עליו להתרחק ממבנים, גשרים ועמודי-חשמל ומי שנקלע לרעידת-אדמה בעודו נוהג ברכבו, מומלץ לו לדומם מנוע ולהישאר בתוך הרכב.

מי שמרותק לכיסא-גלגלים, עליו לנעול את הכיסא ולגונן על ראשו.

קיימת גם אפשרות שרעידת-האדמה תתרחש כאשר אתם בחוף-הים. כאן צריך להקפיד להתרחק במהירות האפשרית מהים, לפחות למרחק של 1 ק"מ ממנו, מחשש לגלי-צונאמי העלולים להתפרץ מכיוון הים. אגב כך, נסיגה פתאומית של הים, היא סימן מובהק ומבשר רעות, לבואו הצפוי של ה'צונאמי'.

הקפדה על הוראות אלה של 'פיקוד העורף' בהחלט יכולה להציל חיים ובכל מקרה ובכל תנאי, ראוי ומומלץ להתפלל ולבקש רחמי-שמים!

#זכרונים #רעיתאדמה #זכרוןיעקב

bottom of page