top of page
חיפוש
עקבו אחרינו
  • Facebook Basic Black

"ספר המקדש" הוצג במוזיאון העלייה הראשונה


"ספר מקדש ירושלים וארמון ארזי המלך" הוצג בתחילת השבוע במוזיאון העלייה הראשונה בזכרון-יעקב וזאת במסגרת הכינוס החמישי שהתקיים במוזיאון, בנושא מחקרים וחידושים בתולדות זכרון-יעקב ומושבות העלייה הראשונה. עמרי שלמון

מנהלת המוזיאון, אפרת אביטל, אירחה במוזיאון, שורה מרשימה של מומחים בתחומי המחקר והמוזיאון הקדיש יום שלם להרצאות מרתקות במגוון נושאים, כאשר גולת-הכותרת הייתה הצגתו של המסמך ההיסטורי הנדיר, אותו הציגה ד"ר סמדר סיני בפני באי הכנס, שמילאו עד אפס מקום את האודיטוריום.

נעמה נאמן-מזרחי מהמועצה לשימור-אתרים, פתחה את הכנס החשוב ולאחריה בירך את המשתתפים, עמרי שלמון, מנכ"ל העמותה שהטעים כי " זכרון-יעקב מובילה את עצמה כמודל לשימור" ואחריו הציגה כאמור ד"ר סיני את הספר המדובר.

לדבריה הוענק הספר על-ידי הברון רוטשילד למושבות ראש-פינה וזכרון-יעקב, לאחר שהודפס בשנת 1889 בפריס בצרפתית. "ככל הידוע, נראה כי לספר 4 עותקים" אמרה ד"ר סיני " אחד הוענק לראש-פינה, אחד לזכרון-יעקב, אחד נמצא במוזיאון 'הלובר' בפריז ונודע על עותק נוסף, שהוצע למכירה בניו-יורק".

הספר כולל שרטוטים והדמיות של מבנה בית-המקדש ושל ארמון המלך, הבנוי מארזי הלבנון. בדבריה עמדה ד"ר סיני גם על קשריו הדתיים והרוחניים של הברון, עם חזון בית-המקדש, ירושלים והכותל-המערבי.

מבט מקורי ומיוחד על הציונות ברומניה, סיפק למשתתפי הכנס יהושע פופ, אשר התמקד בשאלה בדבר זהותו של שמואל פינלס, מהדמויות הבולטות ב"חברה ליישוב ארץ-ישראל" ברומניה ואשר על-שמו נמצא בזכרון-יעקב רחוב, שרק מעטים יודעים משהו אודות מי שעומד מאחורי שמו...

ההיסטוריון שאול דגן הבהיר מ מה עמד מאחורי מסמך שהתפרסם בשנת 1917 בניו-יורק על-ידי ארגון ה'בונד', ששאף להקים באמריקה חברת פועלים יהודית דוברת אידיש ואשר התנגד בחריפות למפעל הציוני. המסמך היה למעשה דו"ח שסיכם שישה חודשי ביקור בארץ-ישראל בשנת 1911.

מנהלת המוזיאון, אביטל אפרת, ציירה קווים מפתיעים לדמותו של יוסף קופרמן, מי שבתום מלחמת-העולם הראשונה, נשלח על-ידי הבריטים לפקד על תחנת המשטרה בזכרון-יעקב ולימים שימש פקיד מחוז וממונה על המושבות היהודיות בדרום. אביטל גילתה למאזינים את הסיבה להעדרו של קופרמן זה מ"היכל התהילה" של המושבה.

אחרי הפסקת-הצהרים, הציגה המעצבת טליה אברמוביץ את השפעתו של "הקשר הצרפתי" האדריכלי על זכרון-יעקב והשלכתו של המחקר ההיסטורי ועל סוגיית שימור המורשת האדריכלית במושבות הראשונות בארץ-ישראל.

האדריכלית הילה קובריגו, הציגה תיק תיעוד מקיף על אודות צריף-עץ שניצב בשכונת-התימנים וזאת לקראת העברתו המתוכננת לאתר סמוך למוזיאון ושימור חלקים ממנו.

ד"ר הדס שדר התייחסה בהרצאתה ל'נרטיבים' המצויים מחוץ לתחום 'המושבה' והסבירה את ייחודם 'הזכרוני'.

הכינוס הזה,

היה אחד משיאי הפעילות התרבותית של מוזיאון העלייה הראשונה' בזכרון-יעקב וחבל רק שהמקום צר מכדי להכיל עוד ועוד צרכני ידע ותרבות... ד"ר סמדר סיני

מתוך "ספר המקדש"

#זכרונים #מוזיאון #זכרוןיעקב

bottom of page